Provozovna Varnsdorf

Mlékárna rozhraní Lužických horaČeského Švýcarska

 

Vážení přátelé a příznivci kvalitních potravin,

 

Mlékárna ve Varnsdorfu byla založena v nelehké době roku 1943 a její život prodělal za 70 let historie mnoho změn. Stejně jako život  regionu rozhraní Lužických hor a národních parků Českého a Saského Švýcarska.  Je to region nádherné  přírody - odlehlých skal a kaňonů, ale  i zelených pastvin, tak důležitých pro produkci kvalitního mléka. U nás z něj vyrábíme unikátní výrobky, stejně unikátní jako je region sám. Čerstvé máslo vyrábíme v menších dávkách klasickou metodou, sýry vyrábíme  s velkým podílem ruční práce, která jim dá nezaměnitelné vlastnosti, zejména chuť a konzistenci, udíme výhradně kouřem z bukových štěpek.  Vyrábíme klasické polotvrdé sýry Eidam, Gouda, Tolštejn – sýr ementálského typu s tvorbou ok, ale i další. Ochutnejte pařené copy podle prastaré receptury severního Kavkazu, které se vyrábí ve střední Evropě snad jen u nás, poznejte tajemství Lužického sýrového měšce, nebo zkuste čerstvý  Pastevecký sýr, oceněný v soutěži o nejlepší regionální potravinu 2012.

 

Vyznavače BIO produktů jistě potěšíme tím, že velká část našich výrobků, stejně jako část výrobků naší mateřské společnosti v Poděbradech je vyrobena právě v této kvalitě při použití BIO mléka a BIO smetany.  V roce 2004 jsme byli dokonce první mlékárnou v ČR, certifikovanou pro výrobu BIO sýrů. Nazvali jsme je Mandava a vyrábíme je vedle široké škály BIO produktů, které získávají stabilně mnohá ocenění, dodnes.

Naším největším oceněním však bude, když si  po ochutnání našich produktů řeknete: „ Takhle by měl chutnat sýr! “.

 

Tým Vaší mlékárny Varnsdorf, mlékárny rozhraní Lužických hor a Českosaského Švýcarska